12 Kasım 2013 Salı

[Blog Tur] Yolun Sonundaki Okyanus - Neil Gaiman | Bunları Biliyor Musunuz?


Bir kelebeğin kanatları kadar narin ve hüzünlü. Karanlıktaki bir bıçak kadar tehditkar ve korku verici.


Kitabın Adı : Yolun Sonundaki Okyanus
Orijinal Adı : The Ocean at the End of the Lane
Yazar : Neil Gaiman
Tür : Fantasitk, Korku, Yetişkin
Yayıncı : İthaki Yayınları
Fiyatı : 14 TL
Sayfa Sayısı : 181
Yayın Tarihi : Kasım 2013
Neil Gaiman, sarsıcı eseri Yolun Sonundaki Okyanus’ta, insanı insan yapan tüm duyguları ortaya çıkarmakla kalmayıp, okurlarını onları çevreleyen karanlıklardan korunmaları için geçmişin sığınağına davet ediyor.
Hikâye, kahramanımızın çocukluğuna dönmesi ve evinin yanındaki gölün aslında bir okyanus olduğunu iddia eden Lettie Hempstock’a dair anılarının canlanmasıyla başlıyor. Bu andan sonra; küçük bir çocuğun fazlasıyla ürkütücü, garip ve tehlikelerle dolu geçmişine doğru bir kapı açılıyor.
Artık, yolun sonunda neyle karşılaşacağını kahramanımız da bilmiyor…


Yeni bir turdan çok sevgili yeni üyelerimizle beraber merhaba!

Bu seferki turun konuğu Neil Gaiman (çoğu yerde benim için Neil amca^^) ve son kitabı Yolun Sonundaki Okyanus. :) Karanlık kitapları okuyamamak/okumamak üzerine bir ünüm var ama Neil amcanın yarattığı dünyalara karşı acayip bir zaafım da var. :) Ve işte burdayız. Kitap hakkında benden tek bir kötü kelime duyamazsınız. Yazara karşı acayip bir saygım ve sevgim vardır. Kitap diğerleri gibi gayet iyi olmuş. 5 dakika önce bitirmiş olmanın heyecanıyla (ben gönderiyi yazarken saat 14:30 bu arada) yazıyorum gönderiyi. Sabahın köründe kalkıp kitabın başına oturdum ve kahvaltı bile yapmadım. Açım ama mutluyum. :)

Kitap konusunda çok bir şey yazacağımı ya da karakter analizi yapacağımı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. (Kitap hakkında konuşmayı göze alamayacak bir durumdayım) Hikaye kahramanın çocukluğunu hatırlamasıyla başlıyor ve tabi Lettie hakkındaki anılarının canlanmasıyla.  Baş karakterin hiç arkadaşı yok, ilk arkadaşı Lettie ve kitaplara acayip derecede düşkün. Lettie ile ilk tanışmaları yeterince garip. Sanırım ürkütücü şeylerin başladığı noktada tam olarak burası. Zira Lettie ilk andan itibaren hiç bir zaman normal bir karakter olmadı. ;) Kitap boyunca Lettie'nin elimi tutmasını ve hiç bırakmamasını istedim. Kitabın sonu her zamanki gibi etkileyici. Arka kapağı kapattıktan sonra bir süre öyle bekledim. Okurken de hissettiğim tek bir şey vardı; kitabı okumak yetişkinler için yazılmış bir masalın içinde dolaşmak gibiydi!

Kitap hakkında pek bir şey yazmayacağım dedim ama daha önce okumamış olanlar için Neil amca kitapları konusunda biraz bir şeyler yazmak istiyorum. Böylece daha sonrasında ay bu ne biçim kitap beğenmedim falan deme durumlarını yok etmeyi amaçlıyorum. Kitabı okumadan önce bilmelisiniz ki, Neil Gaiman kitaplarının çoğunlukla ağır hafiften karanlık bir yapısı vardır. Kitabın ne kadar ince ya da kalın olduğu önemli değildir. Çerez niyetine okuyabileceğiniz kitaplar arasına girmez. Yolda ya da benzeri bir yerde okuyabileceğiniz bir kitap kesinlikle değil bu da. Kitabı okumadan önce hazırlanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bir kere aklınızı boşaltın. Rahat bir koltuk ve mümkünse kitap bitene kadar sizi idare edecek erzak bulundurun yanınızda. ;) Sonra okumaya başlayın. Kitabın en güzel yanı içine düştüğünüz tavşan oyuğunun oldukça gerçekçi olması. Sanırım bunlar haricinde diyebileceğim bir şey yok. :)

Bunları Biliyor Musunuz?

* Şarkıcı Tori Amos'un yakın arkadaşıdır. Arkadaşlıkları büyük bir Sandman(Neil'in en ünlü eseri olarka nitelendirilir.) ve Neil hayranı olarak bir arkadaş vasıtasıyla henüz tamamlanmamış albümü  little earthquakes'i Neil'e ulaştırmasıyla başlar.

*Tori Amos'un Neil'e gönderdiği albümdeki şarkılardan biri olan Tear in Your Hand'de Neil'den ve Sandman'in ara karakterinden bahseder. Şarkının sözleri,

if you need me, 
me and neil will be
hangin' out with the dream king
neil says hi by the way

(Eğer bana ihtiyacın olursa,
ben ve Neil
Dream King'l birlikte takılıyor olacağız
Neil merhaba diyor bu  arada)

*Tori Amos Neil'e ve kitaplarına başka şarkılarda da imada bulunur. Bu şarkılar Horses, Space Dog, Sister Named Desire, Wednesday, Carbon, Hotel'dir.

*Neil, Tori'nin boys for pele albüm kitapçığı için ufak bir öykü yazmıştır.

*Yolun Sonundaki Okyanus'un hakları Şubat 2013'te Focus Features tarafından film için satın alındı. Ayrıca filmin yapımını Tom Hanks üstlenirken yönetmeni Joe Wright olacak.

*Alan Moore hayranıdır ve çizgi roman yazmaya başlaması bu hayranlığın sebebidir. Ayrıca Sandman'de Moore için saygı gösterisi olarak ufak göndermeler bulunmaktadır.

*Babylon 5 adlı bir dizinin bir bölümünü yazmıştır. Buna ek olarak Doctor Who'nun da bir bölümünü yazmış (aslında 2 bölümde parmağı varmış, düzeltme için Güngör'e teşekkürler^^) hatta bununla adını hatırlayamadığım bir ödüle aday olmuştur.

*Asistanın ağzından yazdığı En Sevdiğiniz Yazara Göndermemeniz Gereken 10 Şey adıyla bir liste yayınlamıştır. =)

*Manavdan şans eseri bulduğu boynuzlu domatesi e-bay'de satıp parasını bir edebiyat vakfına bağışlamış. (Bak bunu bende ilk defa duydum bir Neil hayranı olarak^^)

*Alan Moore, Neil'e scary trousers lakabını takmıştır.

*Ölünesi bir kitaplığa sahiptir. (Hayranı olmamın bir diğer sebebidir^^)

*"google size 100.000 cevap getirir, bir kütüphaneci ise doğru olanı getirir" demiş. (Bak bunu da yeni öğrendim o.O iyi demişde ben neden yeni görüyorum bunları :/)

*Birde Neil Gaiman hakkında bilmediğiniz 14 şey adı altında bir liste vardır ki harbiden çok ilginçtir;
- Favori Peyniri Wensleydale Peyniri’dir.
-Kitapların cinsiyetleri olduğuna inanır.
-En sevdiği Filipin Mitolojisi karakteri Manananggal’dır.
-Bir yazma barakası vardır.
-Anansi Çocukları’nı Lamy 2000 marka bir dolma kalemle yazmıştır. (Lamy'lere hastayım ama 50-60 lirayı bir dolma kaleme veremiyorum :/ Lamy 200'in fiyatıda 199 dolardır bu arada^^)
-En sevmediği ses araba frenlerini sesidir.
-Konuşan bir kedisi vardır.
-Arıcıdır. (Bildiğiniz arıcılık yapıyor işte kovan movan, bal, arı işleri^^)
-16 yaşındayken üç arkadaşıyla Metro adında bir dergi çıkarmıştır.
-En sevdiği atıştırmalık yiyecek suşidir.
-Kendine ait bir Neil Gaiman sıçan figürü vardır.
-En çok omlet yapmayı sever.
-Çocukken kitaplığındaki tüm kitapları alfabetik olarak sıralamıştır.
-Yolun Sonundaki Okyanus'u kısa öykü olarak yazmaya başlamıştır.

Tur Programı 

10 Kasım: segesegese.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Çekiliş
11 Kasım: raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Ön Okuma
12 Kasım: sssuigenerisss.blogspot.com  |  Kitap Yorumu  -  Bunları Biliyor musunuz?
13 Kasım: kutsalyorumcu.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Alıntılar
14 Kasım: pinucciasbooks.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Yazar Tanıtımı
15 Kasım: thcodex.blogspot.com  |  Kitap Yorumu
16 Kasım: mirielenda.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Kitap Kapakları

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder