5 Kasım 2013 Salı

[Blog Tur] Yağmurdan Kaçamayanların Şarkısı - Melda Uytun | Yazar Tanıtımı


Hayallerimiz için çabalamayı bıraktığımızda kendimizi iyileştirme şansını da kaybettik.

Kitabın Adı : Yağmurdan Kaçamayanların Şarkısı
Yazar : Melda Uytun
Yayıncı : Potkal Kitap
Tür: Fantastik
Fiyatı : 11 TL
Sayfa Sayısı : 144
Yayın Tarihi : Eylül 2013

Hayalleriniz yoksa ne siz ne de dünya var, diyor bu romanda bize Melda Uytun. Hayallerinizle kurduğunuz bir dünyada tek başına yaşamak ile hepimizin birlikte kurduğu bir hayalle şekillenmiş dünyada yaşamak arasında sıkışıp kalsaydık ne olurdu? İnsan hayalinde yalnızlığı değil "hayal" arkadaşını arar. Bir ortak düşe onları da çağırır, çağırmak ister. İşte bunun için hep birlikte bir sinema salonunda korkudan titrer, sevinçten güler, ıstıraptan ağlarız. İşte bunun için bir tiyatro sahnesinde oyuncunun bir tek repliği bizi günlerce güldürür. İşte bunun için kitaplar okur ve o kitapları yazarız. Ortak bir hayale çağrı için...
"Biz sanatçı olup insanları iyileştirebilecekken herkese boyun eğip korkak davrandık, istediklerini onlara verdik, mutsuz ve yalnız olduk."
"Asıl büyük problem ne biliyor musun?" dedi Estelwen, -pencere kenarından ayrılıp Ireth'in yanına oturdu onu teselli etmeye çalışır gibi- "Hayallerimiz için çabalamayı bıraktığımızda kendimizi iyileştirme şansını da kaybettik."

Yeni bir turda herkese merhaba :)

Bu sefer ki konuğumuz Türk bir yazarın elinden çıkmış bir kitap. Yağmurdan kaçamayanların şarkısı kapağından bir şey anlaşılmasa da fantastik bir kitap. İlk 40 sayfasında da karşımızda normal bir kız var. Kitap yazma hayaliyle tutuşup bir nokta da hayalinden vazgeçen ve şu an da çoğu insanın yaptığı gibi sevdiği bir işi yapmaktansa gerekli olduğunu düşündüğü işi yapan biri. İlk 40 sayfa da bunları dinliyoruz Ireth'ten. Hayal kuramamanın acısını çekerken, nasıl uykusuz kaldığını nasıl canının yandığını hissediyoruz, sonra bambaşka bir yerde uyanmasıyla asıl hikaye başlıyor.

Şimdi gelelim benim düşüncelerime.. Melda'nın beni yakaladığı kısmı direk söylüyorum, 15. sayfada deniz sevdasını anlatışı var ki, dedim bu yazar ya İzmirli ya da İzmirli.

"Deniz olmayan bir şehirde," derdi küçüklüğünden beri kendi kendine, "asla yaşayamam." Günlerce, haftalarca o maviliği görmese bile başı sıkıştığında görebileceğini bilmek içini rahatlatırdı. Bazen burnuna hiç yoktan deniz kokusu gelirdi, öyle zamanlarda dehşet içinde etrafına bakar, birileri tarafından izleniyormuş hissine kapılırdı.

Şu cümleleri hemen hemen her İzmirliden duymak mümkündür. Kimi insanlar güler geçer ama denize yakın bir yerde doğup büyüdüyseniz, deniz olmayan bir şehre gittiğiniz de öleceğinizi düşünürsünüz. Ayrıca deniz kokusunu almakta oluyor, nasıl oluyor çözemedim ama çok uzak kaldığın zaman burnuna deniz kokusu geliyor insanın. Gülmeyin sakın! :D

Kitap ince bir kitap ama içi acayip doldurulmuş. Betimlemelerin ayrıntılı hali hem duyguları hemde mekanı gerçekmiş gibi hissetmenize olanak sağlıyor ve hepimiz hayal kuran insanlar olduğumuz için kitapta illa ki sizden bir şey bulacağınızı düşünüyorum. Kitap beklediğimin üzerinde çıktı açıkçası. Yine de beni olmasa hoş olurmuş diyebileceğim bir kaç nokta var. Mesela isimlerin elf isimleri olmasını biraz garipsedim, bir de kimi noktalarda betimlemelerin ayrıntılı hali beni boğdu. O sebepten tavsiyem yolda okumaya kalkmayın ;)

Yazar Tanıtımı



1989 yılının bir kasım gününde doğmuş olan yazarımız, İzmir'in Torbalı ilçesinde doğmuş büyümüş. (Kitabı okurken bunu bilmiyordum ama dediğim cümleyi bir İzmirliden başkası yazamazdı zaten^^) Şu an da Ege'de İktisat okumakta kendisi (daha önce okulda tanışmamış olmamıza şaşırdığım an) :) Kitapta ki elf isimlerinden anlaşılacağı gibi kendisi Tolkien hayranı (bunun gözümde yeri çok ayrı :P) ayrıca Rowling'ten Jane Austen'e çok farklı isimleri seviyor. Ayrıca araştırmalarıma göre Doctor Who hayranlığı da var ve bizim gibi Tardis gelse de zamanda bir tur atsak diye bekleyenlerden :)

Dip not: Kendisiyle goodreads'te %77'lik bir kitap uyumuna sahip olduğum güzel insan :P (ekşi sözlük yorumu gibi oldu bu dip not :P) 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder