6 Ocak 2013 Pazar

Kitap Yorumu : 13 : Değişim Başlıyor - Shannon Delany


Kitabın Adı : 13 : Değişim Başlıyor
Orjinal Adı : 13 To Life
Yazar : Shannon Delany
Serinin Adı : 13 To Life
Seri Kitap Numarası : 1
Tür : Fantastik, Genç-Yetişkin, Romantik, Paranormal
Yayıncı : Martı Yayınları
Fiyatı : 17
Sayfa Sayısı : 392
Yayın Tarihi : Kasım 2012


En büyük acı başlamadan önce uyan!

Jessienin hayatındaki her şey annesinin ölümüyle değişir. Doğup büyüdüğü kasabada karanlık ve gizemli şeyler olmaya başlamıştır. Jessienin tek isteği bu değişime engel olmaktır.
Junction Lisesine gelen yeni ve çekici öğrenci Pietr, etkileyici görüntüsünden çok daha fazlasıdır. Onun tehlikeli sırları vardır ve Jessienin küçük kasabasına büyük bir bela getirmek üzeredir. Görünen o ki, Jessienin sonveremeyeceği tek şey değişimdir,bir de önünde duramayacağı aşkı…

 Geçen yazdığım gönderide bahsettiğim Martı Yayınları'ndan gelen yılbaşı hediyesi kitaplardan birisi bu kitap. Martı Yayınları'nın yılbaşı hediyeleriyle ilgili gönderiyi buradan okuyabilirsiniz. :)

Kitabı İstanbul Kitap Fuarı sırasında alan arkadaşlar sayesinde biliyordum ama konusu hakkında öyle çok bir bilgim yoktu. Gelen 3 kitaptan oooo piti piti yöntemini kullanmak vasıtasıyla seçtim kendisini, ki arka kapak yazısında sizin de gördüğünüz üzere hiç ipucu yok.

Kitap Jessica'nın okula geç kaldığı bir günde başlıyor. Örnek öğrenci olmasından mı yoksa sadece o gün yanlış zamanda yanlış yerde olmasından mı bilinmez okula yeni gelen bir öğrenci olan Pietr'ın rehberi olarak atanmasıyla olaylar başlıyor. Okula polis eşliğinde gelmiş olan Pietr'ın sıkılgan ve hiç bir konuda konuşmayan hali Jessica'yı sinir ederken, yeni çocuğun etrafından ayrılmayan kız grubu sinirlerini 2ye katlıyor. Birde Pietr'ın geldiği kasabada patlak vermiş olan kurt saldırıları da işin içine girince Jessica'nın içindeki gazeteci olayları araştırma isteğine daha fazla dayanamıyor.

Jessica annesini kaybetmiş ve babasıyla birlikte kasaba dışında ki bir çiftlikte yaşıyor. Çiftlikteki tüm işlerle o ilgileniyor, ki buna atlara bakma ve onları eğitmekte dahil. Kitap ilerledikçe Jessica'nın annesinin geçmişi ve ölümü hakkında bir şeyler öğreniyoruz.

Pietr konusuna gelirsek onun da bir ailesi var ve sırları var. Sırlarını muhtemelen herkes en başında tahmin edecektir ama  kitabın sonlarına doğru asıl noktanın Pietr'ın sırları olmadığını anlayacaksınız. Yazar bu konuda ki tahmin edilebilirliği göz önünde tutup okuyucuyu çok farklı bir taraftan vuruyor. Bu yüzden tebrik etmek lazım kendisini çünkü kitabın başlarında aman yaaa kesin burası böyle olucak ne kadar klasik derken bir nokta çat diye kalıyorsunuz. Ayrıca hakkında hala istediğim bilgiyi edinemediğim karakterler var ki onların başının altından ne çıkacağını diğer kitaplarda öğrenicez heralde.

Bu arada diğer karakterleri kitabı okurken tanısanız daha iyi olacak sanırım. :)

Kitabın kapağı orijinal değil ama Martı Yayınları'nın tasarımını çok beğendim ben. Bunun haricinde çeviri iyiydi. Pietr ve ailesi Rus olduğu için, Pietr'ın arada bir kullandığı Rusça kelimelerin tamamının türkçe anlamlarını ilk kullanıldığı sayfanın altında dip not olarak bulmak mümkün, ki buna dikkat etmeyen yayınevleri var. Bu durum dikkat edilmediğinde insanın cidden sinirini bozuyor.

Neyse benden şimdilik bu kadar. Kitabın puanı aşağı da, 1 puan kesmemim sebebi yazarın artık klasikleşmiş bir konu üzerinden gitmesiydi (Okula gelen yeni ve garip çocuk, ortadan dolaşan kurt hikayeleri ve meraklı bir genç kız.). Yine de bence devam kitaplarında bizi bunlardan fazlası bekliyor gibi.


Görüşmek üzere! =)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder