7 Eylül 2013 Cumartesi

Mektup Dünyası #1: Hala Mektup Yazan Var Mı Bu Devirde?




Merhaba herkese!!!

Uzun zamandır mektup arkadaşlığı konusunda mesajlar alıp duruyorum. Bir gönderi yazmak bugüneymiş. :) Başlıktaki soruyu bir çok insan soruyor. "Hala mektup yazan insanlar var mı?", "Bu devirde mektup mu kaldı?", "Aylarca mektup mu beklenirmiş, internet diye bir şey var!!" soruları ortalıkta en çok dolaşan sorular ama dünya çapında adını bile duymadığınız ya da adını duymaktan ileri gidemediğiniz ülkelerden yüzlerce insan her ay birbirlerini onlarca mektup yazıyor.


Penpalling mektup arkadaşlığı demek olsa da, şu an ki teknolojik durumlar göz önüne alındığında sadece gerçek mektuplarla iletişimi değil her yönden iletişimi simgeler. Penpalling sitelerinde ya da sadece bir arkadaşınız vasıtasıyla tanıştığınız insanlarla mektup, eposta, hatta telefonlarınızdaki uygulamalarla iletişim içerisinde olabilirsiniz. Bu konuda genel terimler ise snail mail pen pal (elle yazılan mektuplar vasıtasıyla kurulan arkadaşlık), email pen pal (sanal ortam üzerinden kurulan arkadaşlık) şeklinde değişir.



Bir çok ülkeden farklı yaşlarda mektup arkadaşları olan biri olarak, gerçekten istekli değilseniz bu işe hiç başlamamanızı şiddetle tavsiye ederim. 11-12 yıldır birbirine mektup yazan insanlar gördüm. İnsanlarla bir çok şey paylaştıktan sonra karşınızdaki insanın aniden size yazmayı bırakması acayip sinir bozucu bir durum. Bu iş 3-5 mektup yazarım canıım sıkılınca bırakırım işi değil. Karşınızdaki insan farklı bir ülke, farklı bir kültür, farklı bir eğitimden olsa da sonuçta bir insan ve bu konuda bir şeyler yaparken kendinizi karşı tarafın yerine koymanızı salık veririm.

Email arkadaşlığı bana pek çekici gelmese de bu şekilde konuştuğum insanlarda mevcut. Fakat işin içinde sanal bir şeyler varsa bu iş hiç bir zaman uzun sürmüyor söylemedi demeyin. Bir noktada illaki kopmalar gönderilmeyen mesajlar oluyor. Ayrıca ortada fiziksel bir şeyler olmayınca işin heyecanı ya da eğlencesi de pek olmuyor. 

Gelelim birbirinden güzel, sevimli, posta kutusunda gördüğünüzde mutluluktan topuklarınızı birbirine vurduran mektuplara!! Sayfanın başında gördüğünüz resim benim hazinemin sadece bir kısmı. Bu mektuplar için ingilizce bir kelime vardır ki mektup için bence tam bir tanım verir, mektuplar kesinlikle "ADORABLE" şeyler!!

Bu işler tabi ki ingilizceyle yürüyor ama türkçe bilen ve ya sizin bildiğiniz başka başka dilleri bilen insanlarla karşılaşıp tanışıp mektuplaşmak da mümkün. Aslında sizin hangi dili ne kadar bildiğinize bağlı diyelim biraz... Ne kadar çok bahsedilecek şey var!! Hımmm, her zamanki gibi içimden geldiği gibi yazmaya başladığım için ne çok bahsedilmesi gereken şey olduğunu fark edememişim. O yüzden heyecanınızı tam olduğu yerde tutun diyorum ve bu mektup arkadaşlığını bir gönderi dizisi haline getirelim diyorum. :D Böylece bu işin içine yeni girecekler için adım adım bir rehber hazırlamış oluruz. :)

Bu gönderi burada bitiyor. Yeni gönderide görüşelim o zaman ;)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder