27 Eylül 2013 Cuma

[Blog Tur] Seraphina - Rachel Hartman | Kitap Yorumu - Bunları Biliyor Musunuz?


Tek bir genç kız iki dünyayı bir araya getirebilir mi?

Kitabın Adı : Seraphina
Orijinal Adı : Seraphina
Yazar : Rachel Hartman
Serinin Adı : Seraphina
Seri Kitap Numarası : 1
Tür : Fantastik, High Fantasy, 
Yayıncı : Aspendos
Fiyatı : 22TL
Sayfa Sayısı : 456
Yayın Tarihi : Eylül 2012

Goredd Krallığı'nda kırk yıllık barış, insanlar ve ejderhalar arasındaki güvensizliği hafifletmekte çok başarılı olmamıştı. İnsan kılığına girerek ejderhalar, elçiler olarak saray meclisine katılıyor, âlimler ve öğretmenler olarak da rasyonel ve matematiksel zekâlarını üniversitelere ödünç veriyorlardı. Anlaşmanın yıl dönümü yaklaşırken ise sinirler gergindi.
Seraphina Dombegh'in iki taraftan da korkmak için sebepleri var. Olağan dışı bir şekilde yetenekli bir müzisyen olan Seraphina, tam da kraliyet ailesi üyelerinden biri, ejderhalara yaraşır bir tarzda öldürülmüşken saraya katılır. Soruşturmanın içine düşünce, Kraliçe'nin Muhafızları'nın algıları tehlikeli bir şekilde kuvvetli komutanı Prens Lucian Kiggs ile birlikte çalışır. Barışı yok etmeye yönelik meşum bir plana dair ipuçlarını ortaya çıkarırken Seraphina, kendi sırrını, müzikal yeteneğinin ardındaki sırrı korumaya çalışır; öyle kötü bir sır ki ortaya çıkması hayatı anlamına gelebilir.

Yeni turdan herkese merhabalar!! :)

Bilen bu türe olan ilgimi bilir, bilmeyenler içinde bu türe acayip ilgim var. :D Ejderha olsun, high fantasy olsun kitap canımı yesin falan türünde bir insanım azıcık. Yüzüklerin Efendisiyle okumaya düşkün bir tip haline geldiğimi düşünürsek normal olduğunu düşünüyorum. ;)

Seraphina uzun süredir beklediğim ve haklarının alındığını öğrendikten sonrada heyecandan deliye döndüğüm bir kitaptır. Bakınız; hali hazırda haberi almanın heyecanıyla blogta kısacık minicik bir kitap haber yayınlamıştım vakti zamanında. Gel zaman git zaman kitabın turunu yapmakta bize nasip oldu. Mutluyum huzurluyum. Lakin, kitabı bitiremediğimiz esefle belirtmek isterim. Bir konferans için İstanbuldaydım. Kitap İzmire geldi bende bu hafta döndüm eve. Kitabı atlaya zıplaya okumak istemedim, bu kadar bekledikten sonra (ki şu an acayip iyi gidiyor) sindire sindire okumak istedim. Bu yüzden size kitabın tamamını okumuş gibi davranmayacağım. Bazı şeyler benim içinde hala büyük bir sürpriz. :D Bu sebepten diğer oburların yorumlarını okumayı bu tur kendime yasakladım. Kendi tur yazımı yayınladıktan sonra Obur kardişlerimin yazılarını okumak adetimdir oysaki.

Neyse kitap uzun süre çıkmasını bekleyip (yıllarca çıkmasını bekleyip) çıkar çıkmaz okuduğumda beni hayal kırıklığına uğatan kitaplardan biri değil kesinlikle. Şu ana kadar hayal kırıklığına uğradığım tek bir noktası yok. Kitabın acayip bir altyapısı olduğu düşüncesindeyim ve çoğu yerde müzikle iç içe geçmiş durumda. Bu noktalarda yazarı taktir ettim. Yani iyi bir kalem ve hayal gücüyle bir kitap yazılabilir ama kitabın içine duruma uygun şarkılar yerleştirmek ve bir derinlik katmak benim gözümde her zaman ulaşması zor görünen bir yerde yer almıştır. Ejderhaların insan formuna geçebilmeleri daha önce gördüğümüz bir durum (Ejderin Aşkı'yla başlayan seri) fakat ejderhaların tamamen duygudan yoksun yaratıklar olarak tasvir edilmeleri yeni bir olay.

Karakterler genel olarak iyi yarasa çocuk'u hala göremedim en merak ettiğim tip o. ^^ Fakat Orma'nın şu anlık büyük hayranıyım Ve Prens Lucian Kiggs altından ne çıkacak merak içindeyim. Baş karakter fevkaladenin fevkinde ya da acayip kötü diyebileceğim biri değil. Sizin benim gibi normal biri, tamam vücudunda ejderha pulları var, olağan üstü bir müzik yeteneği var ve tamam yarı ejderha ama yinede sizin benim gibi işte canım. :P Onun haricinde eklemek istediğim tek şey bunları biliyor musunuz kısmı. :D Yumulun gençler bunları biliyor musunuz hemen aşağıda!! :D

Bunları Biliyor Musunuz

*Rachel, gezmeye bayılıyor ve Seraphina'daki yeni dünya onun daha önce bulunduğu yerlerden ilham alınarak tasarlanmış.

*Rachel'ın büyük kitap koleksiyonuna eşinin tepkisi "Rachel, senin bir işinin olma sebebi paraya ihtiyacımız olması daha çok kitaba değil!" olmuştur.

*Rachel'ın eşi bir fizikçi ve ejderhaların mantıksal ve matematiksel yaklaşımlarını daha iyi yansıtabilmek için uzun süre kocasının davranışlarını incelemiş. Bu incelemeler ejderhaların mantıksal tepkilerini daha uç noktalara taşımasına neden olmuş. Ayrıca kocasının kesinlikle bir ejderha olmadığını söylüyor. (Evet biz matematikçiler ve fizikçiler mantık konusunda biraz duygusuz ve uç noktalarda olabiliriz :P)

*Kitapta kendisine en benzer gördüğü karakter Abdo ya da Orma'ymış. Ayrıca Lars ve kendisinin doğumda ayrıldıklarını iddia ediyor.

*Lucian Kiggs karakteri yazarın ilham perisi.

*Yazarımız ortaçağ konusunda tam bir bilgi küpü! Ortaçağ hakkında geniş bir materya koleksiyonuna sahip, ve bu koleksiyon dinden tutun mimariye kadar geniş bir yelpazeye sahip.

*Favori fantastik kitabı The Curse of Chalion - Lois McMaster Bujold. (Bildiğim kadarıyla kitabın Türkçe çevirisi mevcut değil.)

*Rachel müzisyen bir ailenden geliyor. Ailede her kez farklı bir enstrüman çalıyor ve 10 yaşında çello çalmaya başlayan Rachel, uzun yıllar çello çalmaya devam etmiş. (Bu da Seraphina'nın geniş müzik altyapısını bize açıklıyor.)


*Seraphina'nın çıkış noktası bir soru; Korkunç bir sırrı olan biriyle evlenseydin ve bu sırrı o ölürken öğrenseydin ne olurdu? Ayrıca kitabın çıkışında rol oynayan diğer etkende anne ve babasının boşanmış olması.

Dip Not: Çekiliş için Rafların Arasından'a uğramayı unutmayınız!!!

Dibin Dibi Notu: Her tur unutuyorum ama turumuza katkılarından dolayı bu turdaki yayınevimiz Aspendos'a teşekkür ederiz.

Tur Takvimi

23 Eylül: Çekiliş | raflarinarasindan.blogspot.com
24 Eylül: Ön Okuma | mirielenda.blogspot.com
25 Eylül: Yazar Tanıtımı | thcodex.blogspot.com
26 Eylül: Yazarla Söyleşi | ​pinucciasbooks.blogspot.com
27 Eylül: Bunları Biliyor Musunuz? | sssuigenerisss.blogspot.com
28 Eylül: Kitap Kapakları | ​sohbetedecekkimseyok.blogspot.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder