5 Ekim 2013 Cumartesi

[Blog Tur] 2054: Çıkış Yok - Teri Terry | Kitap Yorumu + Alıntılar


Hafızanız silindiğinde gerçeği bilebilir misiniz?

Kitabın Adı : 2054: Çıkış Yok
Orijinal Adı : Slated
Yazar : Teri Terry
Serinin Adı : Slated
Seri Kitap Numarası : 1
Tür : Distopya, Genç-yetişkin
Yayıncı : Altın Kitaplar
Fiyatı : 20TL
Sayfa Sayısı : 365
Yayın Tarihi : Eylül 2013

Kylan'ın hafızası silindi, kişiliği yok edildi, anıları sonsuza dek kayboldu.
O programlandı.
Hükümet onun bir terörist olduğunu ve kurallarına uyduğu takdirde ona ikinci bir şans vereceklerini söylüyor. Fakat geçmişin yankıları Kylan'ın zihninde fısıldaşıyor. Birileri ona yalan söylüyor ve hiçbir şey göründüğü gibi değil.
Gerçeği ararken kime güvenebilir? Yakalayan, ürperten ve fazlasıyla gerçek. 

Merhaba herkese!!

Kitap hakkındaki yorumlarım türü nedeniyle diğer oburlara göre biraz faklı olacaktır, başlarken uyarıyorum. ;) Distopya sevmediğim bilinmeyen bir gerçek değil, yine de bur türle barışık olmak için elimden geleni yapıyorum. Tabiri caizse "Vampir" ve "Kurtadam" istilasından sonra, bir de distopya istilası altındayız. :) Kitap bir de Altın Kitaplardan çıkınca daha bir ilgi çekici oluyor. Çoğumuzun romanlar okumaya başladığı orta okul - lise yıllarında aklımızda agatha christie ve stephen king'le yer etmiş bir yayınevi olarak genç yetişkin tazında kitaplar çıkarmaya başlaması insanı ister istemez mutlu ediyor. Bu arada unutmadan bu turumuza desteği için altın kitaplara ayrıca teşekkür ederiz. :)

Programlama işinde olan bir insan olarak (işin içinde olmasam da fark etmezdi aslında^^) insanların programlanması olayı acayip ilgimi çekti ama bu tarz science fiction/distopya kitapları okumamın sebepleri de aynı ilgi çekici noktaya dayanıyor. İşin içine makineler girdiği zaman duygular ortadan kalkıyor ama en çok ta insiyatif dediğimiz şey ortadan kalkıyor. Bir şeyin doğru olma ihtimalin %99.99 bile olsa her zaman yanlış olması için bir ihtimal olur. Bu tarz şeyler beni ürkütüyor. Bir şey çok mükemmel görünüyorsa o kadar da mükemmel değildir düşüncesini (ve şüphesini) içimde barındırıyorum. O yüzden kitap beni pek sarmadı diyebiliriz, ama konu bakımından ya da yazarın düşünce şekli bakımından tarafsız bakarak kötü bir kitap olmadığını söyleyebilirim. Bir de bu kitabın benim açımdan talihsiz yanı bir önceki turda en sevdiğim tür olan high fantasy okumuş olmam. Ayıla bayıla high fantasy okuduktan hemen sonra bir distopyanın içine atılmak bünyeme pek iyi gelmedi gibi. Yine de daha rahat olduğum, kendimi bu türü okumaya daha hazır hissettiğim bir zamanda kitabı tekrar okuyacağım. Daha sakin ve ön yargısız ikinci bir okuyuş bana kitap hakkında yeni bir bakış açısı kazandıracaktır eminim ki. :)

Kitap türü seven arkadaşlar için biçilmiş kaftan, benim gibi fantastik/bilim kurgu kitaplarının daha epic tarafında yer alan arkadaşların kitabı almadan önce biraz incelemesini tavsiye ederim, çünkü karşılaşacağınız dünya Açık Oyunları ve Uyumsuz serilerindeki dünyadan biraz daha sert. ;)

Son olarak alıntılardan önce yazarlara seslenmek istiyorum, her şeyin üzerinden gelecek şekilde yapılandırdığınız karakterleri lütfen 16 yaşına sıkıştırmayın, tıkıştırmayın. Bu şekildeki karakterle de bir 18-19 yaşını görsek daha iyi olur sanki. Yıkmayın dünyanın yükünü şu kızanların üzerine yahu, yazık günah :P

Kitaptan Alıntılar

*Eskiden kim olduğumu bilemezsem şimdi kim olduğumu nasıl bilebilirim? sf. 144

*Basit olan bile yeterince zor. Karmaşığa ne gerek var? sf.41

*Çözmeye çalıştığımız şey acıyla nasıl başedileceği. Acı öldürebilir; tek başına: Vücut şoka girer ve kendini kapatır. sf. 299

*Öfkeyi kullan, öfkeyi besle. sf. 340

*Soru sormak bir şeydir, fakat cevaplarla ne yapacaksın? sf. 155

*"Yalnızca kötü bir rüya, ama şimdi iyisin. Değil mi, Kyla?"
Kalp atışlarım yavaşlıyor, görüntü, açıklık. Onu öteye itiyorum.
"Evet. İyiyim."
Bu sözleri söylüyorum, fakat bir parçam hâlâ kaçıyor. sf. 23

Tur Takvimi

1 Ekim - pinucciasbooks.blogspot.com | Çekiliş
2 Ekim - thcodex.blogspot.com | Ön Okuma
3 Ekim - mirielenda.blogspot.com | Yazar Tanıtımı
4 Ekim - raflarinarasindan.blogspot.com | Bunları Biliyor musunuz?
5 Ekim - sssuigenerisss.blogspot.com | Alıntılar
6 Ekim - sohbetedecekkimseyok.blogspot.com | Kitap Kapakları

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder