3 Aralık 2013 Salı

[Blog Tur] Ada - Tracey Garvis Graves | Ön Okuma


Kitabın Adı : Ada
Orijinal Adı : On The Island
Yazar : Tracey Garvis Graves
Tür : Romantik
Yayıncı : Epsilon Yayınları
Fiyatı : 20 TL
Sayfa Sayısı : 289
Yayın Tarihi : Kasım 2013

Otuzlu yaşlardaki İngilizce Öğretmeni Anna Emerson, Maldivlerdeki bir yazlıkta T.J. Callahana özel ders vermesi teklif edildiğinde bir an bile tereddüt etmeden bu yaz işini kabul eder. Kütüphanenin yerine tropik bir adada çalışmayı kim istemez ki?

Kimse onun fikrini almış olmasa da, T.J.in şehri terk etmeye hiç niyeti yoktur. On yedi yaşında olan T.J, kanseri daha yeni alt etmiştir. Bu dertlerden kurtulduktan sonra ilk yazını ailesiyle değil, arkadaşlarıyla beraber geçirmek ister.

Anna ve T.J. Maldivlerdeki yazlık eve doğru yola çıkmışken, bindikleri deniz uçağının pilotu kalp krizi geçirir ve uçak köpekbalıklarıyla dolu Hint Okyanusuna çakılır.

Zorlukla kıyısına vardıkları ıssız adada, ilk düşünceleri hayatta kalmaktır. Su, yiyecek, ateş ve barınak bulmak için beraber çalışmak zorunda kalırlar. Günler, haftalara, aylar yıllara dönerken, kazazedeler şiddetli tropik fırtınalar, denizin içindeki tehlikeli canlılar ve T.J.in kanserinin tekrarlama ihtimali de dâhil birçok sıkıntıyla karşılaşırlar.

Ancak en büyük tehlike adada herkesten çok uzakta, iki kişi yaşamaktır. T.J. adada bir doğum günü daha kutlarken, Anna da, yavaşça yetişkinliğe adım atan bu genç adamla yaşamanın eskisi kadar kolay olamayacağını anlamaya başlar. 

Kitap oburlarının birinci yılını doldurmadan önceki son turundan hepinize merhaba!!!

Tahmin edebileceğiniz gibi Ada romantik bir kitap ve adada sadece iki kişi var, 16 yaşındaki T.J. ve 30 yaşındaki Anna. Kitap elime geçmeden önce oldukça tereddütlerim vardı, yani arada 13 yaş (Anna bir kaç ay sebebiyle kimi zaman T.J.'den 14 yaş büyük oluyor) var. Bilmiyorum benden kaynaklanan bir durum mu ama büyük olan hangi taraf olursa olsun 5 yaş üzeri büyük bir fark bence. Pek kabul edebildiğim bir durum değil. Ayrıca karakterlerden birinin lise öğrencisiyken öbürünün onun öğretmeni olması da ayrı bir sorun. Bu sebeple yazar çok ince bir çizgide yürümüş bence. Kitap çok sevilebilir ya da nefret edilebilirdi.

Kendi adıma konuşmak gerekirse yaş konusunda ki tüm takıntılarıma rağmen yazar iyi bir iş çıkarmış. Bölümler bir Anna'nın bir T.J.'in bakış açısından anlatılıyor. Bu yüzden olsa gerek kitaba bir bölüm okuyup bırakacağım diye başladıktan sonra çarpılıp, arka kapağı kapattıktan sonra bırakabiliyorsunuz kenara.

Karakterlerin bakış açısından değerlendirmek gerekirse Anna tarafından olanları okuduğunuzda bir abla ve kardeşin adada hayatta kalma mücadelesinin yanında ablanın yasak aşkını hissediyorsunuz. T.J. tarafından Anna'yı okumak lisede ki bir oğlanın üniversitedeki bir kıza yazılma durumları... Kitabın sonlarına doğru aslında hepimizin aklına takılan büyük bir kadının ve lise çağını yeni atlatmış bir çocuğun arasındaki ilişkinin etik olup olmadığı, özellikle, taraflardan birinin öğretmen olup aynı yaştaki diğer öğrencilere eğitim veriyor olması. Yani hangi pencereden baktığınıza bağlı olarak ve bir ada da bir kişiyle birlikte kaldığınızda etik değerlerinizin ne kadar esnediğine bağlı olarak değişiyor kitap hakkındaki düşünceleriniz.

Tabi yukarıda okuduklarınızın hepsi benim kendi iç çatışmalarımdan ibaret. :) Kitap öyle karman çorman değil gayet ilginç, yer yer eğlenceli, yer yer tırnaklarınızı yemenize sebep olacak kadar heyecanlı. Artık aralık ayında olduğumuza ve haftanın çoğunu yağmurlu geçirdiğimize göre, yağmurlu bir pazar günü sıcak bir içecekle beraber en sevdiğiniz köşenizden tropik bir kumsala atlayıp Survivor heyecanı yaşamak isteyen herkese tavsiye edilir. :) Hala karar veremedik diyorsanız aşağıdan ön okumasına göz atabilirsiniz. ;)


Tur Takvimi

2 Aralık: ​mirielenda.blogspot.com- Çekiliş
3 Aralık: sssuigenerisss.blogspot.com - Ön Okuma
4 Aralık: kutsalyorumcu.blogspot.com - Kitap Kapakları
5 Aralık: raflarinarasindan.blogspot.com
6 Aralık: pinucciasbooks.blogspot.com - Alıntılar
7 Aralık: thcodex.blogspot.com - Yazar Tanıtımı
8 Aralık: ​segesegese.blogspot.com - Bunları Biliyor Musunuz?

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder