4 Aralık 2015 Cuma

[Blog Tur] Kızıl Kraliçe - Victoria Aveyard



İktidar tehlikeli bir oyundur.


Kitabın Adı: Kızıl Kraliçe
Orijinal Adı: Red Queen 
Yazar: Victoria Aveyard
Çervirmen: Onur Kınacı Birler
Serinin Adı: Red Queen
Seri Kitap Numarası: 1
Tür: Distopya
Yayıncı: Pegasus Yayınları
Fiyatı: 38,50 TL
Sayfa Sayısı: 392
Yayın Tarihi: Kasım 2015

İnsanların kana göre sınıflara ayrıldığı, bir düzen… Büyülü, tanrısal yetenekleriyle diğerlerine hükmeden Gümüşler, onların gölgesinde hayatta kalmaya çalışan, sıradan Kızıllar… İktidar tehlikeli bir oyundur. Peki, kazanmak için ne kadar kan kaybetmek gerekir? Kanla bölünmüş bir dünyada, kazananı belirsiz bir varoluş mücadelesi…

Mare Barrow'un dünyasında kanın rengi, varoluşun biçimini belirlemektedir. Doğaüstü yeteneklerle donatılmış Gümüşler, köle gibi çalıştırdıkları ve savaşta ölüme gönderdikleri Kızıllara hükmetmektedir.

Yoksul bir Kızıl kasabasında yaşayan on yedi yaşındaki Mare, talihsiz olaylar sonucu bir Gümüş sarayında çalışmaya başlar. Ancak Kızılların başkaldırı hareketini örgütleyen Kırmızı Muhafızlar'ın davasını ateşleyecek kıvılcımın kendi parmaklarının ucunda ol-duğunu fark edince bambaşka bir oyunun ortasında kalır. Yalanlar üzerine kurulu bir düzende Kızılların Gümüşlere, bir prensin diğer prense ve Mare'nin kendi kalbine karşı mücadele ettiği bu tehlikeli oyunda tek mutlak gerçek, ihanettir.


Herkese merhaba!!

Yeni tur ile aranızdayız. Hepimizin hevesle beklediği Kızıl Kraliçe turunun yeni yorumuna hoşgeldiniz. :) Katkılarından dolayı Pegasus Yayınlarına ve çeviri için Onur Kınacı Birler'e teşekkürler diyip dur yazısına başlıyorum.

Kısaca bahsetmek gerekirse, her distopyada gördüğümüz gibi farklı gruplar var; Kızıllar ve Gümüşler. Gümüşler yetenekli olan ve yöneten kısım. Doğal olarak köleliğe yakın bir sistemde yaşamak Kızıllara kalıyor. Gümüşlerin farklı alanlarda yetenekleri var. Yeteneklerinin isimleri var. Tabiki bir kraliyet ailemiz ve onların etrafında farklı güçlere sahip hanedan üyelerimiz mevcut. Kızıllara gelirsek, onlar ya bir meslek edinmek ya da 18 yaşına geldiğinde askere gitmek zorunda. Kız ya da erkek ayrımı yapmadan. Baş karakterimiz Mare de bir Kızıl. Kız kardeşi gibi bir çırak değil, bir becerisi de yok. Bir yıl içerisinde birine çırak olması imkansız olduğu için o da üç abisi gibi zamanı geldiğinde orduya katılmak zorunda. Fakat bu zamana kadar ailesine yardım etmek için başkalarından çalıyor. Ailesinin hayatını tamamen değiştiren olayların olduğu bir akşam bir Gümüşün kesesini çalmaya çalışırken yakalanması ile işler değişir. Saraya tam da Kraliçeseçmeleri arifesinde hizmetçi olarak alınır ve tüm Gümüşlerin önünde içinden çıkılmaz bir kargaşaya sebep olur. Artık yaşamak için hayatı boyunca yalan söylemek zorundadır.

Kitapları spoiler vermeden anlatmak çok zor yahu. Neyse işler yukarıda özetlediğim gibi. Kitapta bana ilk ilginç gelen olay Gümüş ve Kızılların renklerinin farklı olması yani Gümüş ve Kızıl olarak iki farklı şekilde akmasıydı. Tam anlamıyla farklı birer ırk. En baştan neredeyse sonuna kadar gözümün önüne gelen şey xmendi. Başka birine de aynı şey oldu mu bilmiyorum. Fakat sanki Xmen Magneto sonunda istediğini elde etmiş. Mutantlar insanlara hükmetmeye başlamış. Yeni bir çağ başlamış. Mutantlar yönetiyor, insanlar emirlere uyuyor. Magneto'nun torunlar dönemin Kral ve Prensleri. Kitaba başladım ve Magneto'nun hayali gerçek olmuş dedim. :D Yetenekli Gümüşler nedeniyle artık görmekten sıkıldığımız distopyalardan farklı. Fakat bir hikayede saray ve zeki bir kraliçe, iki prens ve bunların karısı olmaya meraklı soylu kızları olunca kaçınılmaz bir şey daha oluyor; entrika! Burada patladı kitap benim için çünkü entrikadan ciddi anlamda nefret ediyorum. Benzer sebepten sinirlerim zıplamadan çok da resmi olmayan Osmanlı tarihi muhabbetlerine katılamıyorum. Doğal olarak kitap bittiğinde dişlerimi sıkmaktan çenemi açmaz hale gelmiştim. Arkadaş entrika bana dokunmaz pek severim hatta diyorsanız mükemmel kitabı bulmuşsunuz demektir. Bir de ben kitaba başlayıp karakterleri gördüğümde kitabın sonunda hangisinin hangi noktada duracağını çok iyi biliyordum. Bunu tahmin etmeme rağmen kitap kendini okuttu. İyi bir hikayeydi, aslında iyi bir başlangıç hikayesiydi. Çünkü olaylar tam kitap biterken acayip patladı. Neyse kitabın sıcağıyla yanlışlıkla spoiler vermeden yazıyı sonlandırayım.

Esen kalın :P

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder