1 Kasım 2014 Cumartesi

[Kitap Yorumu] İçimdeki Psikopat - James Fallon

Kitabın Adı: İçimdeki Psikopat
Orijinal Adı: The Psychopath Inside: A Neuroscientist's Personal Journey into the Dark Side of the Brain
Yazar: James Fallon
Tür: Biyografi, Psikoloji
Yayıncı: Yabancı Yayınları
Fiyatı: 17 TL
Sayfa Sayısı: 240
Yayın Tarihi: Ekim 2014

Bir nörolog olan James Fallon, bir gün ailesinin beyin taramalarının görüntülerini incelerken, karşılaştığı sonuçlardan birinin bir psikopata ait olduğundan şüphelendi.

Bu sonuçların kime ait olduğunu öğrendiğinde hayatında yeni ve tekinsiz bir sayfa açıldı, çünkü tarama sonuçları kendisine aitti.

Fallon hayatı boyunca normal bir şekilde yaşamıştı. Mutlu bir aile hayatı vardı ve işinde başarılı bir bilim insanıydı. Ve şaşırtıcı gerçeği öğrendiği o gün, kendisini sorgulamaya başladı.

İçimdeki Psikopat, James Fallon'un kendisiyle ilgili bu keşfe nasıl tepki verdiğinin hem bilimsel hem de sürükleyici öyküsünü anlatıyor. Kendi deneyimini bilimsel birikimiyle birleştiren Fallon, beynimizin karanlık tarafına yaptığı yolculuğa hepimizi davet ediyor.

Merhabalar!!

Bugün yeni ve farklı bir kitap yorumuyla karşınızdayım. Tanıtım biraz değişik olsa da kurgu olmayan bir kitap İçimdeki Psikopat. Geride bıraktığımız ay Yabancı yayınlarından çıktı. Genelde kitapları alırken arka kapak yazısı ön kapak resmine bakarız. Benim kitapla tanışmam biraz farklı oldu. Kitap çıkmadan 1-2 ay öncesinde Ntv'de (bu arada Ntv'nin açılımının Nergis TV olduğunu öğrenmiştim aynı dönemde) gün içinde yayınlanan belgeselimsi bir programda kendinin psikopatların beyin haritasına sahip olduğunu öğrenen bir nörologdan bahsediyordu. Programın sonuna doğru izlemeye başladığım için hımmm hömmm vayyy derken program bitivermişti. Sonradan öğrendim ki bir kitabı varmış. Ve işte İçimdeki Psikopat'la karşınızdayım.

Kitapta suçluların beyin haritalarını inceleyen James Fallon, haritalarda ortak bir yapı görür ve acaba psikopatlık bir insanın tercihi mi yoksa doğduğunda zaten içinde olan bir şey mi diye düşünür. Böylece ailesinin beyin haritalarını çıkartır ve bunu elindeki verilerle karşılaştırdığında ilginç bir şey fark eder. Ailesine ait beyin haritalarından biri bir psikopatın beyin şemasıyla uyuşmaktadır ve bu beyin haritası kendisine aittir. Bunun üzerine geçmişten şimdiye kadar hareketlerini, davranışlarını ve tepkilerini gözden geçirip bir psikopatın hareketlerini arar. Bu konuda ailesinden de kendisinin hal, hareket ve davranışları hakkında yardım alır.

Kitap genel olarak bir biyografi gibi düşünülebilir. Gel gelelim buna bilimsel bir kitap diyebileceğimizi düşünmüyorum. Benim için ilginç bir deneyim ve merak uyandıran bir okuma olmasına rağmen kitabı bilimsel bir kitap olarak düşünülerek alınmasını istemem. Bir nevi bir kişinin hikayesi olarak düşünülüp okunması gereken bir kitap. Eğer bu düşünce ile okursanız keyif alacağınız bir kitap. Bu tamamen bir bilim insanın kendi üzerinden yürüttüğü kişisel bir deney sonuç itibariyle. Bunun haricinde başlarda yavaş ilerlese de insanın merakını uyandıran. Okudukça bazı yerlerde gözlerinizin büyüdüğü ilginç bir kitap. Kitabı ilginç yapan da kitabın kurgu değil gerçek bir durumu anlatıyor alması ve bir noktada sizinde kendinize karşı acaba ile başlayan cümleler kurmaya başlamanız. Benim için oldukça ilginç bir kitaptı, sizde benim gibi içeriğini duyduğunuzda "acayip ilginç bir şeye benziyor bu yahu!" diyenlerdenseniz, tavsiye edilir. ;)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder