19 Şubat 2017 Pazar

[Kitap Yorumu] Arıcının Çırağı - Laurie R. King


Arıcının Çırağı by Laurie R. King
My rating: 4 of 5 stars

Kitabın Adı: Arıcının Çırağı
Orijinal Adı: The Beekeeper's Apprentice
Yazar: Laurie R. King
Serinin Adı: Mary Russell and Sherlock Holmes
Seri Kitap Numarası: 1
Tür: Polisiye, Gizem
Yayıncı: Portakal Yayınları
Fiyatı: 25
Sayfa Sayısı: 368
Yayın Tarihi: Aralık 2016

Tanıdığımız Sherlock Holmes; dâhiyane fikirleri, zekâsı ve pek çok olayın perde arkasındaki gizemi çözmekte üstüne olmayan şahsiyetiyle bir ekol... Bir gün emekli olup da bir kasabada arıcılıklauğraşacağını duysanız inanır mıydınız? Evet, doğru duydunuz!

Yıl 1915... Sussex’te bir çiftlik evinde arılarıyla karşımıza çıkıyor dâhi dedektif Sherlock Holmes. Ta ki yakın zamanlarda öksüz kalmış, en az kendisi kadar zeki ve bir o kadar da kendini beğenmiş küçük Mary Russell hayatına girip onu etkileyene kadar...

Ondaki ışığı gören Sherlock, bildiği her şeyi öğretiyor Mary Russell’a; bir ipucunun peşine düşüp büyük resmi görmeyi, bulguları birleştirip bir şüphelinin peşinde iz sürmeyi, kılık değiştirip kendini gizlemeyi ve uzun zamandır unuttuğu içindeki o yılların kıpırtısını... Bir usta-çırak ilişkisi olarak başlayan bu ilişki, kısa sürede muhteşem bir ikilinin soluksuz maceralarına dönüşüyor.

Evet, Sherlock’un yeni sağ kolunu takdim etmekten onur duyarız; Mary Russell!



Çok güzeldi be *_*

Dedektifi farklı bir zamanda okumak ilgi çekiciydi. İlk başlarda yazara kızdım, 50 yaşını geçmiş diye adamcağızı biraz yavaşlamış gösterdiği için ama sonrasında olaylar yavaş yavaş oturdu rayına. Baş karakteri sevdim. Özellikle dedektifle birbirlerine alıştıktan sonra aralarında oluşan ve birbirini tam anlamıyla anlayan hayattan ve insanlardan dışlanmış iki insanın birbirinin gözlerinde gördükleri o zeka parıltısıyla nasıl mutl olduklarını hissetmek ayrı bir keyifti.

Kitapta ilgimi çeken bir diğer kısım ise olayın geçtiği tarihti. 1. Dünya Savaşı sırasında marur ve her şeye hakimmiş gibi duruşuyla İngiltere'den hepimiz nefret ettik. Kendilerine ait olmayan bir ülkede ne aradıklarını, gözlerini daha ne kadar sömürge toprağının doyuracağını merak edip durduk. Tarih kitaplarından onlara karşı verdiğimiz milli mücadelenin başarıyla sonuçlandığını okuduğumuzda bir kere daha gururlandık. Kitap boyunca İngiliz halkında o dönem yaşanan savaş sıkıntılarını okumak biraz farklıydı o yüzden. O dönemki düşmanımızın evinde neler olduğunu okumak, onun halkınında rahat bir hayat süremediğini bilmek çok farklı duygular yaşattı.

Sonuç itibariyle benim sevdiğim kitaplar arasına girdi kendisi. Okumak ya da okumamak size kalmış ama okumak isteyenlerin Portakal yayınlarına bir bakmasını tavsiye ederim.

Aredhel Elanesse~

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder